Škoda Zakelijk

Ontdek alles over zakelijke mobiliteit

Of je nu zzp’er, mkb-er, ondernemer of werknemer bent: voor zakelijke rijders is Škoda altijd een goede optie. Op deze pagina ontdek je alles over zakelijk rijden. Welke leasevormen zijn er? Met welke fiscale regels moet je rekening houden? Hoeveel bijtelling betaal je eigenlijk? Is elektrisch rijden interessant? En welke handige services zijn er om slim zakelijk te rijden? Dit alles en meer lees je hier.

Financieren en leasen

Elektrisch rijden

Fiscale informatie

Clever mobility

Welke mobiliteitsoplossingen heeft Škoda?
Welke mobiliteitsoplossingen heeft Škoda?

Bij Škoda bieden we verschillende mobiliteitsoplossingen aan, waaronder elektrische voertuigen, hybride voertuigen, en conventionele brandstofvoertuigen. Daarnaast is er een breed scala aan modellen, waaronder sedans, SUV's, en hatchbacks, die zijn ontworpen om aan verschillende mobiliteitsbehoeften te voldoen. Ook zijn er In de afgelopen jaren een aantal innovatieve technologieën ontwikkeld om de mobiliteit te verbeteren, zoals de "SmartLink" technologie die naadloze connectiviteit biedt tussen de auto en de smartphone van de bestuurder. Dit stelt je in staat om toegang te krijgen tot verschillende functies, zoals navigatie, muziek en berichten, terwijl je veilig blijft rijden.


Kan ik beter leasen of kopen?
Kan ik beter leasen of kopen?

Of het beter is om te leasen of te kopen, hangt af van verschillende factoren en persoonlijke omstandigheden. Hieronder zijn een aantal overwegingen om rekening mee te houden:


Kosten: Het is belangrijk om te kijken naar de kosten van zowel het leasen als het kopen van een auto. Bij het leasen betaal je doorgaans een maandelijkse huurprijs, terwijl bij het kopen van een auto je eenmalig een bedrag betaalt en eventueel maandelijkse kosten zoals verzekeringen en onderhoud hebt.


Duur van het gebruik: Als je van plan bent om de auto voor een korte periode te gebruiken, kan het leasen van een auto een goede optie zijn. Als je van plan bent de auto voor langere tijd te gebruiken, kan het kopen van een auto voordeliger zijn.


Eigendom: Bij het leasen van een auto ben je officieel geen eigenaar van de auto, terwijl je bij het kopen van een auto wel eigenaar bent. Als je waarde hecht aan het bezitten van een auto en er zelf voor wil zorgen, is het kopen van een auto de betere optie.


Flexibiliteit: Bij het leasen van een auto kan het soms moeilijker zijn om de auto te wijzigen of aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Bij het kopen van een auto ben je vrij om aanpassingen te maken en te personaliseren.


Over het algemeen geldt dat als je waarde hecht aan eigendom en flexibiliteit, en van plan bent om de auto voor langere tijd te gebruiken, het kopen van een auto de betere optie is. Als je echter op zoek bent naar meer flexibiliteit en lagere maandelijkse kosten, kan het leasen van een auto een betere optie zijn. 


Voor wie geldt de eigen bijdrage en hoe bereken je het? 
Voor wie geldt de eigen bijdrage en hoe bereken je het? 

De eigen bijdrage is een vergoeding die door de werkgever in rekening wordt gebracht bij werknemers wanneer zij privékilometers maken met hun leaseauto of een duurdere leaseauto willen rijden dan in het budget past.

Wil je eigen bijdrage rekenen aan werknemers vanwege privégebruik, dan kun je de hoogte van het bedrag onderling bepalen. Daarna is het bedrag in mindering te brengen op de bijtelling. 


Wil je werknemer een auto waarvan het leasetarief hoger is dan de leasenorm? Dan is het rekenen van een eigen bijdrage ook een mogelijkheid. Stel, je werknemer mag maximaal voor 1500,- euro per maand leasen. Als hij dan een auto wil leasen van 1700,- euro, dan kun je de resterende 200,- euro als eigen bijdrage rekenen. Dit wordt dan verrekend met het nettoloon.


Hoe werkt de rittenregistratie?
Hoe werkt de rittenregistratie?

Bewijsvoering van de gereden ritten is niet aan een bepaalde vorm gebonden. Opschrijven of digitaal bijhouden, het mag dus allebei. Wel moet je in ieder geval de volgende gegevens noteren in je kilometerregistratie:

  • Datum
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Vertrekplaats
  • Plaats van bestemming
  • Aard van de rit (zakelijk of privé)
  • De gereden route (dit is voornamelijk van toepassing als je te maken krijgt met omleidingen of wegafsluitingen)

Wat is een mobiliteitsbudget?
Wat is een mobiliteitsbudget?
Een mobiliteitsbudget is een vast maandbedrag dat de werknemer kan gebruiken om mobiliteit in te kopen. Het budget is voor alle mobiliteitsvormen, dus niet alleen voor de auto. Openbaar vervoer valt ook binnen het mobiliteitsbudget en wordt gestimuleerd. De transportkeuze wordt overgelaten aan de wensen van de werknemer en de omstandigheden, zoals de woon-werkafstand.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind jouw dealer
Vind jouw SKODA dealer